Dlaczego drewniana deska do krojenia jest najlepsza? Porównanie desek do krojenia
Jeśli kiedykolwiek musiałeś kupić deskę do krojenia, prawdopodobnie stanąłeś przed trudnym wyborem: „Czy kupić drewnianą deskę do krojenia, czy plastikową? A może nawet szklaną?”. To pytanie jest naprawdę trudne i pełne kontrowersji, ale pomożemy Ci znaleźć na nie odpowiedź.
Dlaczego warto wybrać drewniane deski do krojenia?
Na początek warto ustalić, jakie kryteria są ważne przy wyborze deski do krojenia. Główne z nich to następujące czynniki:
- Higieniczna;
- Przyjazność dla środowiska;
- Łatwość użytkowania;
- Łatwość czyszczenia i konserwacji;
- Łatwa pielęgnacja noży;
- Długa żywotność.
Głównymi konkurentami w walce o miejsce w kuchni są drewniane i plastikowe deski do krojenia. Przyjrzyjmy się bliżej zaletom i wadom każdego z nich, a także innym konkurentom: deskom bambusowym i szklanym.
Deska plastikowa do krojenia
Wiele osób uważa, że tworzywo sztuczne jest najbardziej higienicznym materiałem do kuchni, zwłaszcza że w przeciwieństwie do drewna łatwo znosi mycie w zmywarce. Ale tak nie jest.
Naukowcy z Uniwersytetu w USA przeprowadzili badania dotyczące kwestii sanitarnych i stwierdzili, że „powierzchnie plastikowe są schronieniem dla większej liczby bakterii niż powierzchnie drewniane”. Chociaż nowa deska do krojenia z PCV może być całkiem czysta, nie ma mowy o zachowaniu higieny na starej, zniszczonej nożem powierzchni z tworzywa sztucznego. Mikro i makro nacięcia w plastiku są właśnie przyczyną powstawania bakterii, grzybów i pleśni.
Drewniana deska do krojenia
Drewno jest odnawialnym, naturalnym zasobem, co oznacza, że jest całkowicie przyjazne dla środowiska. Lata doświadczeń dowiodły trwałości i użyteczności drewnianych desek do krojenia. Szeroki wybór wzorów i wariantów cenowych sprawia, że z pewnością znajdziesz deskę drewnianą, która będzie odpowiadać zarówno Twojemu gustowi, jak i budżetowi. Producent produktów z drewna Woodvibes.pl zapewnia deski wykonane w klasycznym stylu, wysokiej jakości drewniana deska do krojenia jest ozdobą każdej kuchni i wyznacznikiem gustu jej właścicieli.
Chociaż wiele rodzajów drewna jest dość porowatych, są one praktycznie odporne na działanie bakterii. Osiąga się to dzięki zastosowaniu wysokiej jakości twardego drewna, takiego jak buk, dąb, klon, wiśnia, orzech i inne, oraz dzięki zastosowaniu specjalnych olejów mineralnych kilka razy po wyprodukowaniu. Oleje są wchłaniane w pory drewnianej deski do krojenia, zapewniając dodatkową trwałość, higienę i odporność na wilgoć. Z biegiem czasu użytkowania deski w kuchni wierzchnia warstwa oleju ulega naturalnemu zużyciu. Dlatego należy okresowo pokrywać deski drewniane nową warstwą.
Drewnianej deski do krojenia nie należy myć w zmywarce. Narażenie na działanie wysokich temperatur i wody może naruszyć strukturę drewna. Nie zawsze tak się dzieje, ale eksperymentowanie w tym aspekcie nie jest zalecane.
Drewniane deski do krojenia są najlepszymi „partnerami” dla wszystkich noży – stalowych lub ceramicznych. Nie tępią ostrza noża, zapewniają delikatny kontakt i zapobiegają ślizganiu się czubka po powierzchni, co zapewnia bezpieczeństwo kucharzowi używającemu nawet bardzo ostrych noży z hartowanej stali.