Faszerowane bakłażany

Z pewnością nie raz miałeś ochotę na bakłażana przechadzając się po sklepowych alejkach z warzywami. Pomysł na to warzywo, faszerowane doprawionym i aromatycznym mięsem mielonym to idealny pomysł na szybkie i bardzo proste, a zarazem apetyczne danie.
Składniki:
– 3 duże bakłażany,
– 2 cebule,
– ząbek czosnku,
– łyżka oliwy oraz łyżka masła,
– 50 dag mielonej łopatki wieprzowej,
– łyżka suszonej bazylii oraz łyża suszonej mięty,
– łyżeczka słodkiej papryki,
– ½ łyżeczki ostrej papryki,
– 2-3 łyżki bułki tartej,
– 1-2- łyżki gęstej śmietany,
– jajko,
– sól i pieprz,
– 10 dag zimnego masła.
Składniki do sosu:
– łyżka masła i łyżka oliwy,
– ząbek czosnku,
– płaska łyżka słodkiej papryki,
– 2 łyżki cukru,
– puszka pomidorów w zalewie,
– 3 łyżki siekanych listków świeżej szałwii,
– 3 łyżki startego parmezanu,
– sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Posolić i odstawić na pół godziny, by straciły gorycz. Po tym czasie spłukać sól i wydrążyć miąższ, zostawiając 1,5-2 cm przy skórce. Wydrążony uprzednio miąższ posiekać. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na oliwie wymieszanej z masłem. Po chwili dodać miąższ z bakłażanów i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wymieszać z mięsem, ziołami, przyprawami, śmietaną oraz dwiema łyżkami bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać z jakiem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Jeżeli masa okaże się zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki. Jeżeli za gęsta – śmietany. Połówki bakłażanów wypełnić masą tak, by powstała lekka górka.
Przygotowanie sosu:
Na rozgrzanym maśle z oliwą podsmażyć posiekany czosnek, dodać paprykę, cukier i pomidory. Zagotować, dodać szałwię, parmezan, sól i pieprz. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć w nim bakłażany, posypać je z wierzchu wiórkami masła. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *