Włoski przysmak, czyli oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek uważana jest za królową włoskiej kuchni. Nic w tym dziwnego, iż na jej bazie przyrządzanych jest wiele dań. To produkt, który stał się doceniony nie tylko we Włoszech, lecz również na całym świecie, ponieważ oprócz dodatku do dań ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlatego, ludzie coraz częściej sięgają po oliwę, aby na własnej skórze przekonać się o jej działaniu.

Czym jest oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek to nic innego jak tłuszcz roślinny, który jest pozyskiwany w wyniku tłoczenia owoców z drzew oliwnych. Cechuje się ona zmienną barwą, od złocistożółtej do jasnozielonej, a także ma charakterystyczny smak i zapach. Ponadto, oprócz samych owoców wykorzystuje się również liście, które służą jako surowiec zielarski.

To produkt składający się w głównej mierze z tłuszczu, więc odznacza się wysoką kalorycznością, ponieważ w jednej łyżce oliwy znajduje się prawie 90 kcl. Nie mniej jednak warto nadmienić, że te kalorie pochodzą przeważnie ze zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego w produkcie znajdują się duże pokłady witaminy E, która ma zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, lecz także urodę, więc nie bez przyczyny nazywana jest „witaminą młodości”. W oliwie znajdują się również inne składniki odżywcze, takie jak żelazo, cynk, miedź, jod oraz fosfor.

Wyrób cechuje się szeregiem właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Jego głównym składnikiem jest kwas oleinowy odgrywający ważną funkcję w organizmie, tym samym wspierając układ krążenia. Dlatego, używając na co dzień oliwy z oliwek do przygotowania posiłków możemy być niemal pewni, iż minimalizujemy ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krążenia, cukrzycy, czy nadciśnienia tętniczego.

Ze względu na to, że oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa powinna znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, lecz jako dodatek, na bazie którego będziemy przygotowywać dania. Produkt polecany jest każdemu z nas, a zwłaszcza osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób, a także tym którzy mają zbyt wysoki cholesterol we krwi.

Dlatego, warto wprowadzić oliwę z oliwek do naszego menu, lecz należy pamiętać o jednej rzeczy, a mianowicie, aby zaopatrzyć się w produkt dobrej jakości, ze sprawdzonych źródeł. Wtedy będziemy mieli pewność, iż wyrób zawiera wszystkie niezbędne wartości odżywcze, których domaga się nasz organizm. Zatem, zamień zwykły, niezdrowy olej, na prawdziwą oliwę z oliwek, a zachowasz na dłużej zdrowie, witalność oraz młodszy wygląd, a także ustrzeżesz się przed wieloma niebezpiecznymi chorobami.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *