Formy do pieczenia- jakie wybierać?

Wybór odpowiedniej formy do pieczenia często warunkuje sukces przygotowania całej potrawy- czy to słodkiego wypieku czy dania obiadowego. A ponieważ w sklepach można znaleźć tak wiele ich rodzajów- jakie sprawdzą się najlepiej? Każdy typ formy do pieczenia jest odrobinę inny i warto nauczyć się praktycznych aspektów ich zastosowania.

Blachy wykonane z metalu ocynkowanego oraz stali nierdzewnej

Z dzieciństwa można przede wszystkim kojarzyć formy metalowe, które też są zdecydowanie najbardziej przystępne cenowo. Blachy ocynkowane to najczęściej dostępne formy do wypieków. Sklep internetowy o tematyce kulinarnej za pewne posiada różne kształty i rozmiary takich blach, a także dodatkowo różnego rodzaju mniejsze foremki, które doskonale sprawdzą się chociażby do wypieku babeczek. Najprostszą blachę ocynkowaną zawsze natłuszczamy czy wykładamy papierem do pieczenia. Wersję bardziej zaawansowaną stanowią modele ze stali nierdzewnej. Przede wszystkim są wykonywane z twardszego materiału, a więc się nie odkształcają i nie pokrywają się rdzą. Formy te mają jednak jeden minus- trzeba bardzo uważać, aby nie zarysować ich powierzchni przyborami kuchennymi. Zarówno formy ocynkowane jak i te wykonywane ze stali nierdzewnej występują także w wersji z wyjmowanym dnem.

Silikonowe, szklane, ceramiczne formy do wypieków- sklep internetowy ma ich do zaoferowania wiele

Formy silikonowe są o tyle ciekawe, że cechuje je elastyczność. Są to też formy, do których ciasto nie przylega- nie powinno więc być problemu z jego wyciągnięciem. Formy najlepiej nadają się do suchych wypieków. Dostępnych jest wiele form silikonowych w fantastycznych kształtach- te z pewnością przypadną do gustu najmłodszym. Ostatnim typem foremek są te szklane lub ceramiczne. Są one na ogół bardzo dekoracyjne, a to sprawia, że wiele dań można serwować bezpośrednio w takiej formie- bez konieczności przekładania potrawy. Formy te są bardzo trwałe, ale też znacznie cięższe. Co istotne, grube, szklane lub też ceramiczne formy akumulują ciepło w sobie, a to sprawia, że prawdopodobieństwo przypalenia potrawy jest znacznie mniejsze. Analogicznie, poprzez fakt przejmowania części temperatury- niektóre potrawy być może trzeba będzie piec odrobinę dłużej. Jedynym realnym zagrożeniem dla tego typu form do pieczenia jest ryzyko ich stłuczenia. Nie zmieniają swojej formy, nie ulegają zarysowaniu i są ponadczasowo piękne. Trzeba się jednak liczyć z tym, że ich cena może być odrobinę wyższa w porównaniu do modeli wykonywanych z blachy.

Zobacz: formy do wypieków sklep internetowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *